Újabb szépséges kirándulóhelyet ajánlok figyelmetekbe, ami távolról úgy fest, mint a Kis Herceg elején az elefánt az óriáskígyóban. A másik ilyen alakú hegy a Badacsony. A hasonlóság persze nem véletlen, mindkettő lepusztult vulkáni kúp.
Bevallom, korábban valahogy nem volt alkalmunk rácsodálkozni a vidék hangulatára, mert mire regenerálódtunk volna a szüretből és a vele járó ivászatból, már indulnunk is kellett hazafelé. Idén azonban jobban osztottuk be az erőnket. Szüret után még átszeltük a hegyet, felavattunk egy forrást, ami tulajdonképpen közkútként üzemel a hegyen, megismerkedtünk és beszélgettünk helyiekkel, este pedig elmentünk a borász gálára.
Megmutatom visszafelé az eseményeket.
Borászgála a Kreinbacher birtokon.
Felavattuk a megújult Séd forrást:
A forrásnál remek bográcsos ebédet szervírozott egy helyi szakácsmester. Ez volt az ő hozzájárulása a forrás -ünnepséghez. Mókás volt, mert egy jobb budapesti étterem színvonalának megfelelő ebédet kanalaztunk a földön ülve, és Takács Lajos furmintját ittuk hozzá műanyag pohárból.
Délelőtt leszüreteltük a görnyedős és kényelmetlen gyalogtőkéket. Azokat hívják így, amelyekhez le kell hajolni, vagy mellé guggolni. A magasra futtatott kordonos szőlőt sokkal könnyebb szüretelni. Íme néhány arc a társaságból:
Ahti észt barátaink egyike akik kisebb nagyobb csoportokban minden évben eljönnek szüretelni a Somlóra. Tavaly kisbusszal és motorral érkeztek, mint valami modernkori hippitársaság, pedig akad közöttük többgyermekes családapa is. Idén a kényelmesebbek már repülőre ültek, Ahti azonban maradt a kocsinál, és időnként hatalmas Európa autóstérképpel tűnt el a pottyantós budiban.
Itt pedig én.
Korán reggel próbálunk magunkhoz térni. Enyhe ősz ide vagy oda, a hegy északi oldalán kutya hideg volt.
Búcsúzóul megosztom veletek, ahogy István és Janó a végbelükről szavalnak. Rettenetes. Nincs rá mentségük.
Mindenesetre ha kedvetek támadt egy kis szüretfílinggel fűszerezett kiránduláshoz, még nem késő. Vágjatok neki a Somlónak. A hárslevelűt és a furmintot még szüretelik, a pinceajtók nyitva, a borászok pedig barátságosak és gyakran beinvitálnak.
(Első kép a művelt alkoholista blogról származik. képre katt.)